7 saker att undvika inom incidenthantering
När det gäller IT-säkerhet och incidenthantering, är det ofta de små misstagen som kan leda till stora problem.
Här är en lista på sju vanliga fällor som du bör undvika för att hålla din organisation säker och redo att hantera oväntade händelser effektivt.
1. Att ignorera larm
Det är lätt att hamna i fällan att tänka "det här är säkert inget att oroa sig för" när ett larmsystem piper till. Men tänk om det larmet är det första tecknet på en omfattande cyberattack?
Varje varning förtjänar sin uppmärksamhet, hur obetydlig den än verkar i början. Detta beror på att ett tidigt ingripande kan vara skillnaden mellan en enkel fix och en fullskalig katastrof.
När ett larm kommer är det bra att ha en plan för hur larm ska hanteras – vem som först ska se dem, vilka steg som ska följas. Genom att ha rutiner på plats säkerställer du att inga varningar ignoreras och att varje potentiell incident utreds.
2. En oklar kommunikationsplan
När en incident inträffar, vilka behöver ni höra av er till? Och när? Under en incident är tiden en kritisk faktor, och en välstrukturerad kommunikationsplan blir väldigt viktig.
Det handlar inte bara om att informera det interna teamet, utan även kunder, partners, och ibland till och med allmänheten, beroende på incidentens natur.
Ett vanligt misstag är att underskatta behovet av klara riktlinjer för kommunikation, vilket kan leda till spridning av felaktig information eller skapa onödig panik hos exempelvis era kunder. Att etablera en plan som specificerar kommunikationsvägar, ansvarsområden och tidsramar för större incidenter försäkrar att budskapet är konsekvent och korrekt över alla kanaler.
3. Att lita på en gammal plan
Att regelbundet uppdatera handlingsplanen är avgörande för att hålla jämna steg med de nya hoten i horisonten. Detta innebär inte bara att uppdatera de tekniska aspekterna, utan också att se över rollerna och ansvarsområdena inom ditt team.
Medarbetare kommer och går, och deras kunskaper och förmågor förändras också, vilket borde reflekteras i planen.
Dessutom säkerställer en uppdaterad plan att du utnyttjar de senaste verktygen och teknikerna för incidenthantering.
4. Alltför stor tro på teknik
Det är frestande att tro att den senaste tekniken kan erbjuda fullständigt skydd mot alla typer av cyberhot. Men teknik är bara en del av lösningen.
För att motverka en överdriven tro på teknik, bör man också investera i regelbunden utbildning för sin personal och utveckla starka policys och procedurer som kompletterar dessa tekniska lösningar.
Detta skapar en mer omfattande handlingsplan som kan hantera en bredare uppsättning av hot.
5. Att inte prioritera säkerhetskopiering av data
Ibland går det riktigt fel, vilket kan ge katastrofala följder. Tänk exempelvis om något skulle ske och leda till en förlust eller skada på den data man har.
Om man däremot haft en robust strategi för säkerhetskopiering och återställning, brukar detta inte vara några problem. Men tänk om man inte haft det?
Så om du inte har det idag, fundera på din strategi, och glöm inte bort att inkludera regelbundna tester av återställningsprocessen för att säkerställa att de fungerar som de ska när en verklig incident inträffar.
6. Brister i dokumentation
När en incident inträffar är det viktigt att man dokumenterar, både under och efter incidenten. Utan en noggrann dokumentation är det nämligen svårt att analysera händelseförloppet, identifiera orsakerna och utveckla skyddsåtgärder för framtiden.
Dokumentationen bör exempelvis alltid inkludera detaljer om hur incidenten upptäcktes, vilka åtgärder som vidtogs, tidsramar och slutresultatet. Detta underlättar inte bara en effektiv respons under pågående incidenter utan även en grundlig efteranalys.
7. Att inte lära av misstagen
Om en incident har inträffat, är det inte ovanligt att liknande incidenter kommer att inträffa igen. Det är därför det är så viktigt att lära sig från sina tidigare incidenter.
De kan hjälpa er att förbättra er handlingsplan och försvarsmekanismer så att ni har en bättre sits framöver. Faktum är att det till och med kan förhindra att liknande incidenter inträffar i framtiden.
Genom att undvika dessa sju misstag kan du bygga en starkare IT-säkerhetsinfrastruktur. Kom ihåg, det är inte bara teknologin som räknas, utan också människorna och processerna bakom den.